This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

 
  Читалище „Напредък-1870”
гр. Лясковец 5140, пл. „Възраждане” №2
Посетете ни във facebook тел.: 0619 2 21 91
e-mail: 
 
 
 
 

Представяне на книгата "Вечните времена на Петър Слабаков"

19.04.2023

Читалище „Напредък-1870” бе домакин на представянето на книгата „Вечните времена на Петър Слабаков” , посветена на 100г. от рождението на големия наш актьор. Събитието е част от Осмото издание на „Фоайе на книгата с автограф“, организирано от Регионална библиотека „П. Р. Славейков“, В. Търново, под патронажа на Министерството на културата и съвпада с Националния маратон на четенето. Премиерата на биографията се състоя в читалнята на библиотеката, където се събраха наши съграждани, дошли да си спомнят за актьора и човека Петър Слабаков. Специални гости на събитието бяха инж. Георги Гугучков, областен управител, д-р Ивелина Гецова- кмет на община Лясковец, инж. Росица Господинова- зам. кмет на община Лясковец, г-жа Ирина Костадинова и г-н Кристофър Бъкстон, представители на издателство „Знаци”. Председателят на читалището Васил Русев откри срещата, а Мариана Бурова от регионалната библиотека представи на публиката харизматичната Румяна Емануилиду - журналист, писател, издател и автор на биографията на Петър Слабаков. Плод на двегодишен труд е първото издание на книгата, което е озаглавено „Петър Слабаков, който знае 3 и 300” / 2004г./ Стогодишнината на Петър Слабаков е повод да излезе второто допълнено и преработено издание, със знаковото заглавие „Вечните времена на Петър Слабаков”. В изданието освен Слабака, спомени разказват - Леон Даниел, Вили Цанков, Юлия Огнянова, Иван Андонов, Димитрина Савова, Никола Ковачев, Иван Теофилов, Иван Кондов, Доси Досев и други. Книгата не е просто житейска история, тя пробужда към размисли за духовните измерения на човека; за таланта, непоместващ се в рамки и граници; за огромното сърце, скътало толкова много любов към природата и хората; за свободолюбивия, непримирим и бунтарски дух…  

Румяна Емануилиду даде възможност на публиката в Лясковец да се докосне отново до личността на нашия известен съгражданин и с прожекцията на филма за Петър Слабаков, на Николай Люцканов и Антоанета Бочурова, част от поредицата „Умно село“ на БНТ. 

По-възрастните присъстващи споделиха спомени от срещи с актьора, а д-р Гецова благодари на авторката за дългогодишните ѝ усилия в изучаването и представянето на невероятния талант, на човека-чудак, борец за правда, природозащитник и най-вече благодари за възкресяването на спомена за най-големия български актьор, роден именно в Лясковец. 

Благодарим на Румяна Емануилиду за книгата „Вечните времена на Петър Слабаков”, която библиотеката получи като дарение с посвещение към читателите от авторката, заедно с други заглавия на издателство „Знаци” .  

Благодарим и на Кристофър Бъкстон, който дари свои книги с автограф, както и на Ирина Костадинова от читалище „Фар-1946” гр. Бургас за чудесните картини и книги. 

Благодарим и на РНБ „П. Р. Славейков” за краеведското издание „Пътеводител на град Велико Търново и околността му”. 

Благодарим на всички, които бяха част от тази незабравима среща!  

 
 
 
 
 
за сайта  |   общи условия  |   карта на сайта