This web site requires enabled JavaScript in order to work properly...

 
  Читалище „Напредък-1870”
гр. Лясковец 5140, пл. „Възраждане” №2
Посетете ни във facebook тел.: 0619 2 21 91
e-mail: 
 
 
 
 

Ден на народните будители

01.11.2023

На 1 ноември отбелязваме Денят на народните будители. Празникът е посветен на всички книжовници, просветители, духовници, борци за национално освобождение и всички онези, които през вековете са съхранявали духовните ценности на нацията ни. 

Днес малките танцьори от ТС „Лудо младо“ с художествен ръководител Павлина Кълчишкова посетиха библиотеката на читалище „Напредък-1870“, за да отдадат своята почит към делото народните будители.  

Децата се включиха в образователната игра „Народни будители“, която стартира с видеоклип за най-известните личности от историята на България. В първата част на играта участниците си припомниха имената на видни и не толкова известни книжовници, просветители и революционери. Във втората част трябваше да изтеглят карта с лика на народен будител и да назоват неговото име и с какво е известен. Без затруднение децата разпознаха Паисии Хилендарски, Софроний Врачански, Климент Охридски, Кирил и Методий, Захарий Зограф, Бачо Киро, Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски и много други видни дейци, пробуждали българския дух през вековете. С много ентусиазъм разказаха за делата им и не пропуснаха да отбележат, че Никола Козлев, Цани Гинчев и Максим Райкович също са народни будители и дейността им е свързана с град Лясковец. С голям интерес децата направиха своите първи опити да пишат с перо и мастило и разбраха колко труден и дълъг е бил процесът на създаване на ръкописната книга. 

Библиотечният екип изпрати своите гости със заръките да съхраняват и разпространяват българския фолклор, и им напомни, че именно той е изиграл много важна роля за съхраняването на духа на народа ни през годините. Танцьорите от „Лудо Младо“ поздравиха библиотекарите и им поднесоха цвете за празника.  

Разделихме се с прекрасни емоции и обещания, че като съвременни будители винаги ще следваме заветите на предците си и ще помним делата им, за да пребъде България. 

 
 
 
 
 
за сайта  |   общи условия  |   карта на сайта